Vega receptek

Grillezett Camambert sajt fóliahajóban sült karfiollal (vagy brokkolival)

Hozzávalók:
  • camambert sajt (fejenként 1 egész)
  • karfiol, vagy brokkoli,
  • 1 fej fokhagyma,
  • ½  l tejszín,
  • 1 db tojás,
  • só,
  • bors
  • reszelt sajt vagy parmezán

Elkészítés:
Fóliából készítünk 4 db fóliahajót ( 2 db. A4 méretű fóliát egymásra rakunk és ezeket a két végénél összecsavarjuk, hogy batyuformája legyen). Ebbe kerül később a tejszínes brokkoli. Félretesszük.
Karfiolt, vagy a brokkolit apróbb darabokra vágjuk, sós vízben megőfzzük és leszűrjük. A fokhagymát serpenyőben kicsit megpirítjuk és felöntjük tejszínnel, sóval és borssal ízesítjük. A tojást is beleütjük a tejszínbe és elkeverjük, majd a brokkolit, vagy a karfiolt beletesszük és felforraljuk.
Az egészet beletöltjük a 4db fóliahajóba és megszórjuk reszelt sajttal, vagy parmezánnal. Óvatosan helyezzük a batyukat a grillrácsra.
A sajtot egészben helyezzük a grillrácsra és mindkét oldalát 1-1 percig grillezzük úgy, hogy ne folyjon szét a grillrácson. Szervírozáskor a batyuk tartalmát a sajt mellé rakjuk a tányéron. Jó étvágyat!


Grillezett feta sajt salátaágyon, grillezett zöldségekkel

Hozzávalók:
  • ½ kg. keményebb fajta feta sajt (vagy kimondottan grillsajt)
  • kaliforniai paprika,
  • cukkíni,
  • fél paradicsom,
  • vékonyra vágott sárgarépa,
  • édes hagyma,
  • idényjellegű saláta
  • olívaolaj,
  • balzsamecet

Elkészítés:
A zöld salátákat összetépkedjük, olívaolajban megforgatjuk, ízlés szerint fűszerezzük és a tálak közepére halmozzuk. Később a tetejére kerül a sajt, a tál széleire pedig a grillezett zöldségek.
A grillezendő kaliforniai paprikát, cukkínit, paradicsomot, sárgarépát és hagymát megtisztítjuk, felvágjuk és grill fűszeres olajban megforgatjuk, úgy, hogy jól felszívja az olajat. Utána mehet a rácsra! Addig grillezzük, amíg picit meg nem barnul.
A felvágott feta sajtot 1-2 percig grillezzük, majd a slátára helyezzük és körbe rakjuk a grillezett zöldségekkel.
Extra finom!


Grillezett gombás-póréhagymás batyu

Hozzávalók:
  • 50 dkg gomba
  • 1 csomag póré hagyma
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk, a nagyobbakat félbe ill. négybe vágjuk. A póréhagymát is megtisztítjuk és felkarikázzuk.
A gombát és a hagymát összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és egyenlő adagokban alufóliába csomagoljuk. A batyukba 1-1 adag vajat is tegyünk, hogy egyenletesen párolódhasson a gomba és a hagyma. A csomagokat a grillrácsa fektetjük, és 10-15 percig így pároljuk. Grillezett húsokhoz, vagy fő ételekhez köretnek is kíváló! Ha elkészült, adhatunk még hozzá vajat.
Ínyenceknek való!


Pikáns grillezett hal

Hozzávalók:
  • 8 tonhalfilé (7 dkg-osak);
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 3 szem bors,
  • 1 kis csípős pirospaprika,
  • őrölt bors és só
  • Grill fűszerkeverék,
  • 2 dl fehérbor,
  • 2 citrom leve;
  • 2 dl paradicsomlé,
  • 4 evőkanál kapribogyó,
  • apróra vágott petrezselyem,

Elkészítés:
A pácoláshoz a hagymákat és a fokhagymát felaprítjuk. A borsot durvára törjük. A csípős paprika magjait meg ereit kivágjuk, húsát felkockázzuk. A grill fűszerkeverékkel és a borssal megszórjuk a halszeleteket és tálra tesszük. A hagyma- és fokhagymadarabokat, valamint a paprikadarabokat rászórjuk a halra és az egészet leöntjük a citromlével és a borral. Mindezt lefedjük a folpackkal és 2 órára hűtőbe tesszük, közben többször óvatosan forgatjuk úgy, hogy a hagyma és a paprika egyenletesen kerüljön a halra. Két óra múlva kivesszük és lecsöpögtetjük. Ezután a halat oldalanként 3-5 percig grillezzük és grillezés közben enyhén sózzuk.
A szószhoz paradicsomlét felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a kapritbogyót és a petrezselyemet, valamint sóval és borssal ízesítjük. A szósszal leöntve, forrón tálaljuk.