A grillsütő előkészítése

A grillsütő előkészítésekor már tudjuk, hogy milyen grillt fogunk használni. Egy Landmann grill lehet faszéntüzelésű,-vagy gázgrill. Az alábbiakban  használati utsaítást adunk Önnek ahhoz, hogy hagyan készítse elő a grilleszközöket a tökéletes sütéshez.

Faszéntüzelésű grillezés: Faszéntüzelésű grillek használatakor kétfajta anyaggal táplálhatjuk a tüzet; faszénnel vagy brikettel.
Brikett használatakor helyezzen egy gyújtókockát (pl. Landmann gyújtókockát, cikksz.: 0140, 0142, 0143) az égéstérbe és fölötte a brikettekből képezzen gúlát.
Faszén használatakor töltsön az égéstérbe egyharmadig faszenet és tegye közé a gyújtóst. Mindkét variációhoz jól alkalmazható a Landmann grillgyújtó folyadék (cikksz.: 0130).
Az egyszerűbb begyújtás érdekében pedig használjon Landmann grillgyújtó kéményt (cikksz.: 0131). Mind a faszenes, mind a brikettes módszer esetén gyufával, vagy öngyújtóval gyújtsuk  meg a tüzet.
A gyerekeket minden esetben tartsuk távol a tűzhelytől!
A sütés csak akkor kezdődhet el, ha a szén már világosszürke hamuval fedett.
Kb. 20-30 percre van ahhoz szükség, hogy a faszén, vagy a brikett leégjen.

Gázgrillek használata: Vagy túl sok időbe kerül Önnek a faszenes grillezés? Ebben az esetben nyilvánvaló, hogy az Ön számára a gázgrill a megfelelő!
A gázgrill tetejét csak fel kell nyitni és a gázszelepet eltekerni és  sütő máris készen áll.
Ezután várjon egy pillanatot és a Piezo gyújtóval gyújtsa be a készüléket.
Ha nem gyulladna be elsőre, akkor várjon egy pár percet és próbálja meg még egyszer. Kérjük, hogy ne gyújtsa meg túl sűrűn egymás után a gyujtót, mert az robbanásveszélyes! Amint sikerült begyújtani az égőt, kérjük állítsa a készüléket a legerősebb fokozatra és csukja be a tetejét. Kb. 10-15 percen belül a grill készen is áll a sütésre.
Kérjük, hogy figyeljen arra, hogy a készülék mindig tiszta és zsírmentes legyen!
Ha lávakövet használunk a grillezésehez, akkor ajánlatos a köveket több használat után forró vízben feloldott tisztítószerrel tisztítani. Tisztítás után a köveket meg kell szárítani és utána visszatenni a készülékbe.
A grilleszközök, pl.: tálcák, rostélyok, kosarak, polcok tisztításához praktikusan használható a szórófejes Landmann grilltisztító spray (cikksz.: 0145).

A grillezett étel mindig legyen a lehető legzsírmentesebb. A bepácolt húst a grillezés előtt egy konyhai kendővel fel kell itatni. A nagyon zsíros húsokat érdemes nemesacél, alumínium, vagy zománcozott tálcán grillezni. Ilyen tálcákat kerek és szögletes formában a Landmann szortimentben nagyon széles választékban talál.
Ha ennek ellenére sütés közben ég rajta a zsír, akkor kapcsolja ki az égőt és helyezze át a grillezett ételt egy másik sütőfelületre. Ezek után újra gyújtsa be a készüléket.

Fontos!
  • Faszéntüzelésű grill esetében csak faszénnel tápláljuk a grillt! Száraz leveleket és festett deszkákat ne használjunk, mert az ételek nem kívánatos ízeket, szagokat és káros anyagokat vehetnek át!
  • Fából készült nyárs használata esetén a húsok felszúrása előtt mindig mártsuk be a nyársat vízbe, hogy a két vége ne égjen meg sütés közben!